maalämpö

Maalämpö

Maalämpöjärjestelmä hyödyntää luonnon omaa ilmaista energiaa joka on varastoitunut maaperään, kallioon ja vesistöihin.
Helppo
  • huoleton tapa lämmittää
Taloudellinen
  • säästä jopa 2/3 lämmityskuluissa
  • pitkä käyttöikä
Ekologinen
  • vain 1/3 sähkölämmityksen päästöistä
Toimintamme
  • maalämpöpumppujen asennukset
  • ratkaisut uudisrakentamiseen ja saneerauskohteisiin
Ota yhteyttä

Maalämpö on lämpöpumppuun perustuva lämmitysjärjestelmä, joka hyödyntää maaperään tai veteen varastoitunutta auringon säteilemää energiaa. Maalämpöpumppu käyttää sähköä lämmön siirtämiseksi maaperästä lämmitettävään kohteeseen, ja sillä saadaan tuotettua pumpun kuluttamaa sähköenergiaa suurempi lämpömäärä.

Lämpöpumppu on siis suoraa sähkölämmitystä energiatehokkaampi lämmitystapa. Maalämmön etuna muihin lämpöpumppujärjestelmiin on se, että suuren massansa takia maaperä pysyy tasalämpöisenä ympäri vuoden, ja verrattuna esimerkiksi ilmalämpöpumppuun maalämpö toimii kovillakin pakkasilla ongelmitta. Maalämpö ei ole geotermistä energiaa, eli maapallon sisäosista pinnalle nousevaa lämpöä, vaan se perustuu pääasiassa maankuoreen varastoituneeseen auringon lämpöön.

Lämpöpumppu itsessään toimii samalla periaatteella kuin jääkaappi tai pakastin, mutta sitä käytetään eri tavalla. Järjestelmä toimii kumpaan suuntaan tahansa: viilennystarpeen ilmaantuessa sisätiloissa voidaan lämpöä ohjata maaperään. Kesäaikaan maahan sidottu lämpö lisää järjestelmän kapasiteettia talviaikaan, eli viilennystarpeen vaihtuessa lämmitystarpeeksi on maaperällä enemmän varaa jäähtyä. Myös erillisistä lämmitysveden aurinkokeräimistä voidaan siirtää ylijäämälämpöä maaperään, jolloin järjestelmän tehosuhdetta pystytään kasvattamaan vielä lisääkin